Thursday, December 27, 2012

Spageti sardin sempoi

2 hari lepas konon nak masak spageti, pegi kedai ayam pulak takdak..tapi tekak dah teringin sangat nak makan spageti, tak buat kang takut ada yang meleleh pulak air liur..

Bukan tak boleh beli yang ready made tu, tapi aku lebih soka buat sendiri sos dia, lebih puas hati sebab dapat makan benda2 ori. Yang ready made tu pun kalau dah orang hidang belasah je..

Balik rumah tengok ada sardin, jadinya hentam je la spageti sardin. Ok jugak..habis je, hujan2 ni sedap je.


Bahan2;

1 bawang besar & 1 bawang putih potong dadu
Sebatang carrot - dadu
2 bijik kentang - dadu
2 biji tomato besar, rebus & buang kulit kemudian hancurkan
1 tin kecik tomato puree
1 tin kecik sardin-hancurkan
Sedikit daun basil
Brokoli ikut suka banyak mana, agak2 la
Boleh tambah lagi macam2 bahan..cendawan ke, capsicum ke
Spageti

Tengah rajin..gambar2 bahan disertakan sekali, untuk memeriahkan suasana



 Spageti, sekarang aku lebih suka beli brand ni. Rasa lebih yakin dan selamat. Keluaran tempatan dan ada tanda halal. Kalau yang import kadang2 ada tanda halal, tapi bukan dari Jakim. Terpulang la atas pilihan masing2. Rasanya pun not bad.


Caranya senang je

1- Tumis bawang2 yang dah dipotong dadu tadi sampai kuning
2- Masukkan kentang, karot dan air dan rebus jap sampai separuh lembut, air agak2 sendiri
3- Masukkan tomato puree, sadin, tomato rebus dan masak lama sikit sampai agak2 pekat, tapinya yang  aku buat ni tak pekat sangat pun
4- Masukkan daun basil dan brokoli, masakkan kejap je lagi, siap.
5- Garam ikut suka la nak banyak mana

Disebabkan aku buat ni tak isi seulas pun lada sebab budak nak makan, makanya aku buat cili kicap, baru kick! berasap telinga.



Ready to eat.

No comments: