Sunday, May 13, 2012

Kuih bakar/kemboja

Dah 3 kali buat kuih ni. Resepi ambik kat blog intanberlian, doktor gigi(malas pulak buat link, kalau taip blog intanberlian memang adanya). Tq..

Yang boleh terajin nak buat kuih ni sebab kuih ni feberet kimi n hani, aku pun suka la jugak. Sebenarnya makmertua dah bape kali ajar..tapi bila dengar dia cerita tu macam dengar gitu jelah, rasa macam payah je. Dia siap bagikan acu yang bentuk bunga tu lagi..tapinya dok sekong dalam kabinet jela. Tak berusik pun..haha tu namanya menantu bertuahlah sangat.

Jumpa resepi ni kat blog intanberlian secara kebetulan je..sekali bila tengok bahan dan cara nak buat dia, la...senang yang amat. Betul memang senang dan menjadi dan sedap. yelah consider menjadi dan sedap la untuk firstimer macam aku ni, sebab budak berdua tu suka sangat dan tak abih2 cakap sedap.

1st time buat memang 100% ikut resepi dia. Menjadi..lembut je kuihnya.

Resepinya:

2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
2 1/4 santan
1 cawan air pandan(dari 12 helai daun pandan or guna perisa pandan pun ok)
3 biji telur
2 sudu butter/ mentega
secubit garam

Cara:

Masuk semua bahan dalam blender or mixer, macam aku guna blender je sbb takde mixer.
Loyang sapukan dengan minyak dan panaskan sebentar dalam oven, bila dah panas baru isi bahan dan bakar sampai masak. Untuk lebih detail tengok kat blog asal.

Semalam buat ada adjust2 sikit..sebenarnya aku suka kuih ni yang keras sikit dan hangus sikit, aku taruk je 2 sudu tepung ubi, main hentam je tu, kunun nak taruk tepung kastad ke..tapi dah stok takde taruk je la apa yang ada. Santan jadikan 2 1/2 cawan.

Dan hasilnya, inilah rupanya, menjadi seperti yang aku nak. Bakar dalam sejam jugak kut, sebab nampak macam tak hangus aku pusing je timer.

 Buat tengahari, petang dah licin. Lastnya sampai berebut sekali budak berdua tu. Hishh2..anak sape la tu..takleh bawak majlis betul la.
Kunun buat kali ni nak ajak mokde datang semalam test, pastu nak bagi makmertua sikit..tapinya tak dapat la. Semula.

No comments: