Cerita pasal makan lagi, duduk rumah ni apa lagi kejenya kan kalau tak ke dapur je. Nak tak nak itu la kejenya. Hari ni tetiba nak buat keje merepek sikit, buat potato wedges. Ye dah la hujung2 bulan ni kena la berjimat sikit, maklum la yang kerjanya sorang, yang bertiga lagi ni tau ngabiskan je. Tak kan la pergi ke KFC semata2 nak beli potato wedges je..tak merasa, lebih2 lagi kalau bawak budak berdua ni, 2 chicky meal tu wajib la, bukan nak makan sangat, nak ke mainan je.
Potato wedges aku buat ni senang sangat, dan lebih berkhasiat dari yang KFC tu (cuba kalau potato wedges KFC tu ada depan mata, tak fikir dah berkhasiat ke tak, belasah je, dah benda takde depan mata kan, pandai la ingat khasiat ke tak..haha). Rasa pun sedap, bukan la aku syok sendiri cakap sedap ni, dah 2 orang pengkritik masakan aku ni cakap sedap, maknanya sedap la tu (kimi dengan abahnya).
Aku guna kentang russet, rasanya kentang ni lagi sedap kut dari kentang biasa yang lagi satu tu, kentang cina ke holland, tak ingat dah. Mula2 kentang tu di basuh bersih2, tak payah buang kulit. Pastu rebus sampai empuk, agak2 la jangan sampai terlebih empuk pulak. Bila dah empuk angkat dan sejukkan kejap, pastu potong la macam wedges tu. Untuk perisakan dia, aku gaulkan dengan sikit garam, sikit serbuk kari daging dan sikit lada hitam, kalau ganti lada sulah pun ok jugak kut. Disebabkan lada sulah dah habis, aku taruk saja lada hitam. Pastu digaul sebati dan dibakar dalam oven lebih kurang 15-20 minit. Siap.
Inilah rupanya potato wedges aku, yang disalut dengan mayonis. Maaf la presentation tak berapa menarik.
Selamat mencuba, kalau ada yang nak cuba.
2 comments:
bentuk mayonis macam ulat... hehehe
Ulat sampah gemuk2..hehe
Post a Comment