Cerita pasal masak je la. Hari ni rasa macam nak tido je tepi dapur. Dari pukul 630 pagi aku dah start masak.Memang semenjak aku tak kerja ni mizan tiap2 hari bawak bekal nasi.Cut cost ma..lagi pun bukan payah sangat pun, semua bahan dah standby. Pagi cuma masak je. Kalau pagi2 tu baru nak siang ikannya, nak siang sayurnya, nak kopek bawangnya..alamatnya pukul 10 la baru siap. Pastu barulah masak untuk budak2 ni.
Hari ni lama sikit kat dapurnya sebab lepas masak nasik aku buat kuih keria pulak, kalau tak dibuat balik tadika gerenti dia akan tanya. Tu pun dekat nak pegi tadika tadi sibuk tanya mana kuih tu.Nape aku tak beli je?Sebab kat kawasan rumah aku ni takde pun jual.Pas siap keria aku masak pulak kuih peneram yang aku dah bancuh semalamnya. Pas siap semua masak dapur aku macam dilanda garuda je, penangan cik hani. Segala bawang2 dia taburkan. Bekas2 semua ditaburnya. Kalau dilarang memang aku tak boleh nak masak. Terpaksa la aku redo je. Dalam pukul 12 barulah semua siap, termasuk mengelearkan semula dapur.
Ok ni bukan nak cerita resepi baru yang aku baru belajar dari makmentua aku. Pais ikan. Yang dia ajar ni kira yang paling senang. Yang susahnya aku tak tau la macamna. Mungkin lagi banyak kut bahannya.
Bahan yang diperlukan semestinya kena ada ikan. Aku guna 5 ekor ikan kembung yang segar. kalau tak segar tak berapa sedap. Mujur kat sini senang je nak dapatkan ikan yang segar. Bahan berikutnya bawang besar,bawang putih, lada kering dan sedikit jintan manis, sebenarnya jintan manis tu aku memandai je isi sendiri, tapi ok je.
Pastu 3 batang serai. Semua bahan ni dikisar lumat.
Daun kadok, daun kunyit, pucuk ubi kayu, diracik halus.
Bahan kisar tadi ditumis sampai masak, masukkan sekali garam gula asam jawa. Pastu letak dalam 2 sudu kerisik kelapa muda yang ditumbuk hancur, bukan sampai keluar minyak tu. Bila dah masak dan rasanya dah ok, angkat dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk baru gaulkan dengan daun2 yang dihiris tadi.
Pastu bolehlah balutkan pada ikan dan letak sekali dalam perutnya. Dan dibalut dengan daun pisang. Kalau takde daun pisang guna aluminium foil tu pun takpe.
Disebabkan kedua2nya ada, aku balutkan dengan dua2nya sekali. Sedia untuk dibakar.
Inilah rupanya yang siap dibakar.
Sedapp.............kalau makmentua aku yang masak,hahaha. Takpela 1st time cuba, terkurang garam la pulak. Terkurang garam takpe, jangan terlebih garam. Next time conpem jadi aku buat(kut).
4 comments:
OMG! Kecor air liur eden! Nanti nak soh mama buat lah ~ anak menjual nama mak je laa
p/s: gigih jadi tukang masak sejak-sejak ni ye! Seronok dah jadi fully housewife skrg?
ingatkan nanee yang nak buat bagi mama makan..hehe
Itu jelah kejenya sejak jadi h/wife ni..sronok ke tak sronok kenalah jgk buat sronok..yg tak seronoknya sebab takde gaji je
kalo nak tambah gaji, buat mogok macam pekerja bank la. Berarak depan laki sambil pegang sepanduk. keh3
masalahnya gaji pun takde..camne nak buat mogok tambah gaji.
Post a Comment