Pagi ni puas2 mikir nak masak apa, tengok dalam peti ada 2 ketul lagi ikan patin. Terus dapat idea nak masak apa. Patin masak tempoyak. Menu yang paling senang..
Ikut style mak aku buat. Ke memang style orang pahang camni, tak pasti pulak.
Tumbuk je cili api dengan kunyit hidup. Tak payah bawang2 sangat. Masuk je dalam periuk semua bahan,ikan tempoyak daun kesum. Daun kesum tu fresh dari farmville,hehe itu pun nak bagitau..kemudian masak jelah sampai kuahnya surut sikit dengan api yang perlahan. Ada jugak orang buat dia gelegakkan dulu kuahnya baru masuk ikan. Kalau buat macam tu mak aku memang tak makan la. Sebab dia cakap rasa sangat ikan tu. Style dia masak api kena perlahan dan masak lama sikit. Biar semua perasa2 sebati dengan ikan tu, barulah sedap. Tu terpulang atas tekak masing2.
Kebetulan dalam peti ada lagi sebiji timun, potong2 masukkan je bila ikan hampir nak masak.Pastikan rasa pedas masin masam tu semua cukup. Dah siap.
Mentang2 la dah jadi surirumah, asyik2 cite pasal makan je. Apa boleh buat tu jelah yang termampunya.
2 comments:
x payah bawang-bawang sangat meaning x payah langsung ke? Lama sungguh x makan patin tempoyak!
iye memang tak payah letak sulas bawang pun,senang sangat. Tumbuk kunyit hidup dengan cili api je.
Singgah kat hentian temeloh tu ada je patin tempoyak.
Post a Comment